توسعه شغلی: معنا و مزایای آن برای سازمان
تجزیه و تحلیل شغل
- تجزیه و تحلیل شغل
- دلایل اهمیت تحلیل شغل
- اطلاعات مهم در تحلیل شغل
- جزییات تحلیل شغل
- روشهای تجزیه و تحلیل شغل
- مشکلات تحلیل شغل
- مزایا و معایب تحلیل شغل
- نقش تحلیل شغل در استخدام
- تحلیل شغل و مدیریت منابع انسانی
- تحلیل شغل و مدیریت کیفیت فراگیر
- شرح وظایف و مشخصات شغل
- هدف کلی و خاص شرح وظایف شغل
- طراحی شغل: مفهوم، مراحل و مزایا
- رویکردهای طراحی شغل
- مشکلات در طراحی شغل
- عوامل مؤثر بر طراحی شغل
- بازطراحی شغل - معنا، فرآیند و مزایا
- تحلیل شغل و ارزیابی شغل
- اصول ارزیابی شغل
- طبقه بندی مشاغل - مفهوم، ضرورت و اهمیت
- چرخش شغلی - مفهوم و اهداف
- مزایای چرخش شغلی
- نکات کلیدی برای چرخش شغلی موفق
- برنامه ریزی و اجرای موفق چرخش شغلی
- معایب چرخش شغلی
- غنیسازی شغلی
- توسعه شغلی: معنا و مزایای آن برای سازمان
- اهمیت چرخش، غنی سازی و توسعه در رشد شغلی
- اثر چرخش شغلی هوشمند بر کارایی
توسعه شغلی تکنیکی در طراحی شغل است که در آن تعداد وظایف مرتبط با یک شغل خاص افزایش می یابد.به عبارت دیگر، به معنای افزایش دامنه وظایف و مسئولیت های فرد است. این افزایش دامنه از نظر ماهیت، کمّی و در همان سطح است. توسعه شغلی روشی برای باز آرایی افقی است که هدف آن افزایش انعطاف پذیری نیروی کار و در عین حال کاهش یکنواختی است که ممکن است در طول زمان ایجاد شود. همچنین به عنوان بارگذاری افقی شناخته می شود، زیرا مسئولیت ها در همان سطح و نه به صورت عمودی افزایش می یابد. بسیاری بر این باورند که از آنجایی که توسعه ماهیتاً افقی است، نیازی به آموزش زیادی نیست! بر خلاف این تصور، توسعه شغلی نیازمند آموزش مناسب به ویژه در زمینه مدیریت زمان و افراد است. آموزش مرتبط با وظیفه چندان مورد نیاز نیست زیرا فرد از قبل با آن آشنا است یا مدتی است که آن را انجام می دهد.
مزایای توسعه شغلی
در ادامه به مهمترین مزایای توسعه شغلی اشاره می شود:
- کاهش یکنواختی: هر چقدر هم یک شغل در ابتدا جالب به نظر برسد، دیر یا زود افراد از کسالت و یکنواختی شکایت می کنند. توسعه شغلی در صورت برنامه ریزی دقیق می تواند به کاهش کسالت و رضایت و انگیزه بیشتر کارکنان کمک کند.
- افزایش انعطاف پذیری کار: تعداد کارهایی که یک فرد انجام می دهد افزایش می یابد. بنابراین دامنه انجام کارهایی که متنوع و در عین حال از جنبه های خاصی بسیار شبیه هستند، افزایش می یابد.
- عدم نیاز به آموزش مهارت: از آنجایی که فرد قبلاً وظیفه را انجام داده است، نیازی به آموزش مهارت های جدید نیست. با این حال، مداخلات مدیریت افراد و زمان ممکن است مورد نیاز باشد. بدین ترتیب، شغل برای فردی که آن را انجام می دهد انگیزه بخش تر می شود.
تفاوت بین غنی سازی شغلی و توسعه شغلی
تفاوت بین غنی سازی شغلی و توسعه شغلی اساساً در کمیت و کیفیت است. در حالی که توسعه شغلی به معنای افزایش کمّی دامنه شغل با افزودن وظایف بیشتر است، غنی سازی شغلی به معنای بهبود کیفیت شغل است به گونه ای که کارکنان رضایت و انگیزه بیشتری داشته باشند. از طریق غنی سازی شغلی، کارمند رضایت و خرسندی را در شغل خود پیدا می کند و از طریق توسعه شغلی، احساس مسئولیت و ارزشمندی بیشتری در سازمان پیدا می کند.
غنی سازی شغلی شامل وظایف برنامه ریزی و سازماندهی است و توسعه شغلی شامل اجرای همان وظایف است. هر دو یکدیگر را تکمیل می کنند، به این معنی که غنی سازی شغلی توانمند می سازد و توسعه شغلی اجرا می کند. موفقیت غنی سازی شغلی به توسعه شغلی وابسته است اما برعکس آن صادق نیست.
غنی سازی شغلی به معنای گسترش عمودی وظایف و مسئولیت ها و کنترل است در حالی که در توسعه شغلی این گسترش ماهیتاً افقی دارد. تحقیقات نشان داده است که غنی سازی شغلی در مقایسه با توسعه شغلی تأثیر بیشتری بر انگیزه دارد. از آنجایی که غنی سازی به کارکنان بینش عمیق تری نسبت به عملکرد مدیریتی و یک پروفایل کاری بهتر می دهد، به عنوان نشانه ای از رشد و توسعه تلقی می شود. این مورد در مورد توسعه شغلی که به عنوان تاکتیکی از طرف کارفرما برای افزایش حجم کار دیده می شود، صادق نیست.